muszmula
solary, kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, fotowolt
Temat: Było tak
Mało ludzi zna nazwę nieszpułka i często nie potrafi przetłumaczyć
nazwy z innego języka na polski.
Zetknęłam się z tym dwa razy. Kiedyś w jakimś programie telewizyjnym
babka opowiadała o owocach, które poznała w Bułgarii (może tam
szukać?) i nie wiedziała, czy one mają polską nazwę. Po ichniemu
była to bodajże " muszmuła". No i że jada się te owoce, jak są
zupełnie ulęgnięte.
Później nieszpułka wystąpiła w "Morderstwach w Midsommer", jako
zepsuty (czy zgniły) owoc, z którego pani Barnaby robiła przetwory,
a inspektor wybrzydzał. Tytuł tego odcinka był właśnie w rodzaju
"zgniły owoc", czy jakoś podobnie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,51422,96221550,96221550,Bylo_tak.html
Temat: Szaszłyki - z jakiego mięska najczęściej robicie
...zyciu nie znajdziesz w Turcji) - z dzika(nie ma go w Turcji) - z jesiotra(nie ma go w Turcji,zgodnie z sunna Turcy nie jedza ryb ktore nie maja luski)-osobiscie uwazam go za najlepszy szaszlyk - z lososia Sosy do szaszlykow. Turcy praktycznie nie znaja zadnego-wyjatek to kuchnia Lazow zyjacych w pn-wsch Turcji ale to Gruzini a nie Turcy.Na Kaukazie np.sos z granatow(rewelacyjny jako dodatek do ryb),sos ze sliw alycza,sos z ezgila(rosyjska nazwa muszmula,polska nazwa nieszpulka),adzika-bardzo ostry sos z pomidorow z dodatkiem papryki i przypraw,bekmez - z winogron lub owocow morwy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9361820,9361820,Szaszlyki_z_jakiego_mieska_najczesciej_robicie.html