musztarda piekielna
solary, kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, fotowolt
Temat: Benedyktyni dobrze gotują
...praktykowane przez stulecia. Uznali, że nadszedł czas, aby się nimi podzielić. Pro publico bono Przed wiekami dla lokalnych społeczności, w których funkcjonowały klasztory benedyktyńskie, były one ostojami duchowości, propagowały najwyższe wartości, etos pracy. Ale też – uchowaj Boże! – nie miały w pogardzie ciała, ustanawiały bowiem standardy kulinarne. Świętegoskusiłaby konfitura brzytewka (wiśnie z rumem) albo musztarda piekielna (z chrzanem) Dziś, w dobie globalizacji, nawet klasztor nie może i jak widać nie chce ograniczać kręgu ludzi, na jakich ma wpływ. Tyniecką drukarnię opuszczają nie najgorsze książki, z tynieckiej kuchni wychodzą nie najgorsze receptury, takie jak zawarte w książce „Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu”. Dobrze o nich czytać, bez porównania lepiej ich spróbować. A można to...
Źródło: wielodzietni.net/viewtopic.php?t=1396